Saturday, 16 February 2013

Solat Juga Satu Senaman


SENAMAN ISLAM
Senaman bagi org mukmin bukan sahaja berlegar dari segi fizikal malahan rohani.
bagi membuktikan solat sebagai senaman zahir dan batin, di petikan di sini hasil kajian ilmiah oleh pakar perubatan, sheikh hakim moinuddin dalam kitab at -tib al -rauhi as-sufi.


1.BERDIRI BETUL DAN TAKBIR
 Ianya memberi faedah kerehatan kepada otot-otot atas dan bawah belakang dan kedua-dua kaki,kerana berdiri meluruskan tulang belakang dan kaki dan kedua-dua tidak membengkok atau terhimpit, ini memudahkan kelancaran darah berjalan dengan betul dan urat saraf berada di posisi yang asal.
Sementara tumpuan mata ke tempat sujud menarik tumpuan otak atas dan bawah bersatu di dalam satu pusat konsentrasi dan membenaskan akal dari sebarang ingatan,menjadikan ia rehat dan tenang.


2.RUKUK DAN IKTIDAL
Berperanan merenggang sepenuhnya otot-otot bahagian bawah belakang peha dan betis.ketika itu darah pula di pamkan ke atas badan.Kesan darpada pergerakan dan diam perbuatan itu melembutkan otot-otot perut dan buah pinggang.
Perbuatan berdiri iktidal dan berhenti sejenak memberi peranan kepada darah yang baru bergerak itu masuk kedalam saluran urat asal nya.Lalu badan mendapat balik kerehatan dan menghilangkan ketegangan ( release tension )

3.SUJUD DAN DUDUK ANTARA DUA SUJUD
Sujud pula membina otot perut dengan sempurna dan mengelak perut buncit.Menambahkan dan melancarkan aliran darah ke bahagian atas badan khusunya daerah kepala.termasuk mata,telinga,hidung dan paru-paru, membersihkan pernafasan dan sisitem urat saraf, mengeluarkan mentol toxin dari badan oleh aliran darah itu daripada organ-organ berkenaan,
sujud kedua pula mengimbangkan sistem saraf dan menyempurnakan pengoksidanan keseluruh badan.kesan nya memberi keringanan kepada badan dan emosi.

Kesan lain dari sujud
Mengurangkan tekanan tinggi, menambahkan keanjalan sendi-sendi, bagi wanita yg mengandung dapat membentulkan kedudukan janin di posisi yg sempurna.kesan rohani nya plak..ia menghapuskan ego, meningkatkan kesabaran dan tawakkal kepada ALLAH.
Perbuatan duduk antara dua sujud pula, bila tumit kanan melentur dan di himpit pula oleh tekanan berat kaki dan badan, ia membantu mengeluarkan keracunan dari organ hati dan menggerakan tindakan otot pada usus besar.
Pada kaum wanita pula..mereka membiarkan badan mereka berada di atas kedua kaki yang bertapak tegak ke atas.
Kesan nya memberi keselesaan dan kerehatan yg selesa.gerakan ini memberi kesan penghadaman dengan menekan kandunga2 dalam perut ke arah ke bawah, memberi kelawasan pada pembungan najis dan mengelak sembelit.

4.KESAN BACAAN DALAM SOLAT
Selain rukun perbuatan dalam solat,
gerakan rukun bacaan juga memberi kesan merangsang hati,kelenjar tirod,kelenjar pineal,kelenjar pitunari,kelenjar adrenal dan paru-paru.

Info dari majallah SOLUSI
MAJALAH PANDUAN HIDUP BERSYARIAT

No comments:

Post a Comment